Milyonlarca emekliye bayram ikramiyesi müjdesi!

2019 Emeklinin bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Milyonlarca emekli bayram ikramiyesi ile ilgili haberleri yakından takip ediyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 2 bin lira bayram ikramiyesi alan emekliler, bu yılki ödemeleri bekliyor. Bu bağlamda, yanıtı aranan soruların başında ise ‘Emekli bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?’ geliyor. Haberimizin detaylarından bu sorunun yanıtın öğrenebilir, hangi emeklinin ne kadar bayram ikramiyesi alacağına dair bilgileri de edinebilirsiniz.İşte, milyonlarca emekliye yapılacak ödemelere ilişkin o bilgiler…

Emekliler, bayram ikramiyelerine yönelik ödemeleri büyük bir heyecanla bekliyor. Emekliler, tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi bu yıl da Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi biner lira bayram ikramiyesi alacak.

Emekliler, bayram ikramiyelerine yönelik ödemeleri büyük bir heyecanla bekliyor. Emekliler, tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi bu yıl da Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi biner lira bayram ikramiyesi alacak.

İkramiyeden yeni emekliler de yararlanabilecek.

TARİHLER BELLİ

Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran’da kutlanacak. 3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor.

Bu nedenle emeklilere bin liralık bayram ikramiyesinin Mayıs sonunda ödenmesi bekleniyor.
Emeklilerin hesabına bin lira tutarındaki ödemeler büyük ihtimalle 27-31 Mayıs arasında yatırılacak.

Böylece emekliler bu yılın ilk bayram ikramiyesini almış olacak. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanacak.

EMEKLİ HAYAT

Emekli maaş kesintileri

Emekli maaş kesintileri: 4A, 4B ve 4C emekli maaş kesintisi sorgulama…

İlaç katılım payı, tıbbi malzeme katılım payı, muayene katılım payı ve icra takibiyle haciz gibi kesintiler ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde… 4A, 4B ve 4C emekli maaş kesintisi sorgulama nasıl yapılır? İşte cevabı…

4A, 4B ve 4C’li milyonlarca emeklinin maaşlarından her ay yapılan kesintiler ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… 4A, 4B ve 4C emekli maaş kesintisi sorgulama nasıl yapılır?

EMEKLİ MAAŞINDAN YAPILAN KESİNTİ TÜRLERİ NELER?

– İLAÇ KATILIM PAYI:

Emeklilerin aylıklarından ayakta tedavide uygulanan ilaçlar için %10 katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için;

– 3 kutuya kadar(üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için…3 (üç) TL,

– 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….…1 (bir) TL,

olmak üzere katılım payı alınır. İlaç katılım payları genelde ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir. Bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.

– TIBBİ MALZEME KATILIM PAYI

Vücut dışı protez ve ortezlerden, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için % 10 oranında katılım payı alınır ve bu tutarlar aylık ya da gelirlerden kesilir.

– MUAYENE KATILIM PAYI

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak 2019 yılı katılım payı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

– İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında (Devlet Hastanesi) 6 TL
– Üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL
– Üniversite hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında (Üniversite eğitim Araştırma Hastaneleri) 8 TL
– Özel sağlık hizmeti sunucularında (Özel Hastanelerde) 15 TL
– 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna başvuru yapılırsa, yukarıdaki bedeller 5 TL artırılır. (Acil haller, kronik hastalıklar ve sağlık ocağı tedavileri hariç)

Yukarıda belirtilen tutarlar da emeklilerin aylıklarından kesilir.

-İCRA TAKİBİYLE HACİZ

İcra takibiyle emekli aylıklarına konulan haciz (İstisnai durumlar hariç aylığın 1/4’ü oranında kesinti yapılır).

– YERSİZ ÖDEMELER

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanlara bazen hak etmediği aylıklar ödenmektedir. Bunlar tespit edildikten sonra emeklinin gelir ya da aylığından her ay %25’ini geçmemek koşulu ile tahsil edilebilmektedir.

4A EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

(https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-kesintileri) sorgu ekranından e-Devlet sitesine giriş yapın. Açılacak ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” bağlantısına tıklayınız. Daha sonra “e-Devlet Şifresi” bölününü tıkladıkdan sonra “T.C. Kimlik No” ve “e-Devlet Şifrenizi” yazarak Emekli Aylığı Kesintisi panelini görüntüleyebilirsiniz.

4B EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

SGK 4B Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için öncelikle sizden istenen kişisel bilgilerinizi sisteme girmeniz gerekiyor. Daha sonra kolay bir şekilde “SGK 4B Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama” işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için (https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-ayligi-kesintileri) linkine tıklayın. Ardından açılan sayfadaki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” bağlantısına tıkladıktan sonra “T.C.Kimlik No” ve “e-Devlet Şifrenizi” yazarak sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz

4C EMEKLİ MAAŞ KESİNTİSİ SORGULAMA

e-Devlet 4C emekli aylık bilgisini öğrenmek istiyorsanız ilk olarak, (https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi)sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan e-Devlet 4C emekli aylık bilgisi sorgulama ve kesintilerinizle ilgili işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik yaşı hesaplama 2019

Ülkemizde çalışan vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de ne zaman emekli olabilecekleri. Emekli olabilmek için gün sayanlar SGK’nın emeklilik sorgulama hizmeti ile hangi yılda ve yaşta emekli olabileceğini anında öğrenebiliyor. Peki, Bağkur, SSK emeklilik hesaplama nasıl yapılır? İşte emeklilik yaşı tablosu ve ‘ne zaman emekli olabilirim’ sorusunun cevabı!!

Prim gün süresi ve yaş şartını yerine getirerek emekli olacağı günün hayallerini kuran milyonlarca çalışan, emekli olmaya hak kazanabileceği tarihi nasıl hesaplaya bileceğini merak ediyor. İnternet’te, ‘Ne zaman emekli olurum?’ ve ‘Emeklilik yaşı hesaplama işlemleri nasıl yapılır?’ gibi sorularına yanıt arayan birçok kişi, konuya dair detayları öğrenmek istiyor. İşte, merakla araştırılan ‘Ne zaman emekli olurum?’ sorusunun yanıtı…

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.

1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

– 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.


– 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

SGK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU


SGK’nın ne Zaman Emekli Olurum Uygulamasına giriş yapabilmek için sayfada yer alan formu detaylı bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu nedenle sigortalıların ilk olarak hizmet dökümü alması ve formdaki bilgileri doldurması kişi için yararlı olacaktır. Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Sisteme girilen bilgiler ile hesaplama yapmasının ardından emeklilik yaşınız sayfada gözükecektir.

ÖRNEK TABLO

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ