Bayram ikramiyesi tarihi belli oldu

Emeklilere bayram ikramiyesi 31 Mayıs cuma günü ödenecek. 12 milyon emekliye toplamda 10.7 milyar TL ödeme yapılacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk 12 milyon emekliye toplamda 10.7 milyar TL verileceğini söyledi.

Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları 1, 2 ve 3 Haziran’da yatacağını belirten bakan Selçuk, Emekli Sandığı emeklilerinin aylıklarının her ayın 1’i ila 5’i arasında ödendiğini hatırlattı.

Bakan Selçuk, 4 ve 5 Haziran’a denk gelen aylık ödemelerinin 3 Haziran 2019 tarihinde Pazartesi günü yapılacağını söyledi.

BÜTÇE AÇIĞI DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye bu yıl hatırı sayılır bir bütçe açığı veriyor nisan ayında açık 18.3 milyar TL, yılın ilk dört ayında ise bütçe açığı 54.5 milyar TL olmuştu. Emeklilere iki bayramda ödenecek aylık 1000 TL ikramiye geçen yıl 30 Haziran seçimleri öncesinde getirilmişti.

EMEKLİ HAYAT

Fitre 2019 ne kadar oldu? Diyanet açıkladı

Ramazan ayını idrak ediyoruz. Bu ay İslam aleminde yoksulları anlamanın ve onlara yardım etmenin oldukça mühim olduğu bir aydır. Diyanet İşleri Başkanlığı her aklı başında ve ergenliğe erişmiş Müslüman için farz kılının fitre zekatının bu yılki miktarını açıkladı. İşte 2019 fitre zekatının miktarı…

Fıtır sadakası ya da fitre Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Peki 2019 Fitre miktarı ne kadar oldu? İşte Diyanet tarafından yapılan açıklama…

2019 FİTRE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında 2019 yılı fitre bedelinin 23 lira olduğunu açıkladı.Fitrenin bayram namazından önce verilmesi uygundur. Bayram namazından bir kaç gün önce de verilebilir.

KİMLERİN FİTRE VERMESİ GEREKİR?

Fitre, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a vaciptir. Bireyin fitre ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekâtta aranan nisaptır. Ancak fitrede zekât için öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmamaktadır.

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ?

– Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına,
– Oğul, oğlan çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına,
– Müslüman olmayanlara,
– Karı-koca birbirlerine zekât veremez.

GEÇEN YIL FİTRE NE KADARDI?

2011 yılında: 7.5 TL
2012 yılında: 8,5 TL
2013 yılında: 9.5 TL
2014 yılında: 10 TL
2015 yılında: 11.5 TL
2016 yılında: 15 TL
2017 yılında: 16 TL
2018 yılında: 19 TL .2019 yılında 23 TL

SGK borç sorgulama nasıl yapılır?

SGK borç sorgulama ekranına e-Devlet üzerinden kolayca erişebilir ve 4A, 4B ve 4C hizmetlerine dair detayları kolayca öğrenebilirsiniz. Peki, SGK borç sorgulama nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

E-devlet sistemi üzerinden size ait olan tüm borçları ve ödenmiş / ödenmemiş borç bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile kolaylıkla giriş yapacağınız e-devlet sisteminde SGK döküm hizmetlerini kolaylıkla görüntülemeniz mümkün. imdi, SGK borç sorgulama nasıl yapılır? Gelin hep birlikte öğrenelim…

SGK BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İlk olarak (https://www.turkiye.gov.tr/) bağlantı linkine tıkladıktan sonra sağ üst köşede yer alan “Giriş Yap” butonuna tıklayın. Ardından açılan e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi ekranında yer alan T.C. Kimlik No ve e-Devlet şifrenizi girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın. Giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranın sol tarafında yer alan “Hizmetler” bölümü altında bulunan seçeneklerden “Sosyal Güvenlik Kurumu” bağlantısına tıklayınız. Açılan menüden de “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” bağlantısına tıklayın. Adınıza ait bir SGK prim borcu varsa ekranda görünecektir.

E-DEVLET ŞİFRESİ İLE SSK VE SGK PRİM SORGULAMA

Öncelikle E-Devlet şifresiyle (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir) adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfaya T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak E-Devlet hesabınıza girdikten sonra altta 4A Hizmet Dökümü’nü tıklayarak primleriniz ile ilgili tüm detayları görebilirsiniz.

CHP’den emekliyi sevindirecek teklif

Türkiye’de gıdadan barınmaya çok sayıda alanda fiyatlar gün geçtikçe zamlanıyor. Hal böyle olunca emekli vatandaşlar bu şartlarda geçinmekte zorlanıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu 2 ayrı kanun teklifi ile emeklilere yılda 2 bin lira ısınma yardımı ve ayda 600 lira da kira yardımı yapılmasını istedi.

Türkiye’de her geçen gün hayat pahalılığı biraz daha artıyor. Bir ton yakacak kömürün 1800 lira olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 12 milyon emeklinin çok zor koşullarda yaşadığını söyledi ve “Her gün gelen zamlar nedeniyle emeklilerimiz yaşam mücadelesi veriyor. Kira ve yakacak desteği, kısmen de olsa emeklileri rahatlatacaktır” dedi.

Gürer, 2018 yılında başlayan ekonomik krizin etkisinin emeklileri daha fazla etkilediğini, faiz oranlarındaki artış ve döviz fiyatlarındaki olumsuzluğun, işsizlik ve yoksulluğu da beraberinde getirdiğini vurguladı. Gürer, ‘’Emeklilerimiz fiyat düşer diye pazara bile geç saatlerde gidiyor. Enflasyon ile her gün gelen zamlar emeklilerimizin yaşam mücadelesi vermesine yol açıyor” dedi.

AYLIK 600 LİRA
Gürer, “Kömür, kira, aidat, su, mutfak tüpü, elektrik ve benzeri giderlere emeklilerimizin aldığı ücret yetmemektedir. Ay sonunu getiremez durumdadırlar. İktidarın 6 aylık dönemlerde uyguladığı TÜFE’ye göre artışlar da düşük kalmaktadır. Bu nedenle emeklilere kira ve yakacak yardımı yaşamsal ihtiyaçtır” açıklaması da yaptı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören teklife göre, gelir ve aylık ödemesi yapılan emeklilere, yıllık 2 bin lira ısınma yardımı yapılması ve bu miktarın enflasyon oranında güncellenmesi isteniyor. Kirada oturan emeklilere de aylık kira bedellerinin yarısı oranında ve en fazla 600 liraya kadar yardım yapılması öneriliyor.

Emekli maaşları hangi gün yatar?

Milyonlarca emeklinin maaşlarını hangi günlerde aldığı merak konusudur. Tahsis numarası, doğum tarihi vb. bilgilerine göre değişiklik arz eden emekli maaş ödeme tarihleri hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…Şimdi, Emekli maaşları hangi gün yatar? Sorusunun cevabını gelin birlikte öğrenelim…

Yıllarca çalışan ve gerekli şartları yerine getiren her vatandaş emekli olmaya hak kazanır. Ülkemizde 12 milyonu aşkın emekli bulunmaktadır. Peki, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emekli maaşları hangi gün yatar? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… İşte emekli maaş günleri…

BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Bağ-Kur emeklisi olanlar emekli maaşlarını tahsis numarasına göre belirlenen günlerde almaktadır. Maaş günü cumartesi gününe denk gelenler cuma, pazar gününe denk gelenler ise pazartesi günü ödeme alılar.

İşte Bağ-Kur emekli aylığı ödeme günleri;

– Tahsis numarasının son rakamı 9, 7 ve 5 olanlar her ayın 25’inde
– Tahsis numarasının son rakamı 3,1 olanlar her ayın 26’sında
– Tahsis numarasının son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar her ayın 27’sinde
– Tahsis numarasının son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28’inde emekli
maaşlarını alırlar.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Doğum tarihleri 00–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde
Doğum tarihleri 41–46 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde
Doğum tarihleri 47–49 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde
Doğum tarihleri 50–53 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. gününde

Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında aylık alan ikinci gruptakiler;

Doğum tarihleri 00–22 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde
Doğum tarihleri 23–28 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde
Doğum tarihleri 29–48 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde
Doğum tarihleri 49–54 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. gününde

Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında aylık alan üçüncü gruptakiler

Doğum tarihleri 00–33 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. gününde
Doğum tarihleri 34-37 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. gününde
Doğum tarihleri 38–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. gününde
Doğum tarihleri 41–43 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. gününde
Doğum tarihleri 44–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. gününde
maaşlarını alırlar.

SSK EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATAR?

4/A SSK emeklisi olanların tahsis numaralarına göre emekli maaşı
alma günleri şu şekildedir;

– Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara her ayın 17’sinde,
– Tahsis numarasının son rakamı 7 olanlara her ayın 18’inde,
– Tahsis numarasının son rakamı 5 olanlara her ayın 19’unda,
– Tahsis numarasının son rakamı 3 olanlara her ayın 20’sinde,
– Tahsis numarasının son rakamı 1 olanlara her ayın 21’inde,
– Tahsis numarasının son rakamı 8 olanlara her ayın 22’sinde,
– Tahsis numarasının son rakamı 6 olanlara her ayın 23’ünde,
– Tahsis numarasının son rakamı 4 olanlara her ayın 24’ünde,
– Tahsis numarasının son rakamı 2 olanları her ayın 25’inde,
– Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlara her ayın 26’sında emekli maaşlarını alırlar.

EMEKLİ HAYAT

Emekli ikramiyesi 1.260 lira olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen bin liralık ikramiyenin 1.260 liraya yükseltilmesi için TBMM’ye yasa teklifi verdi.

Ağbaba, 2019’da Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 26 zamlandığını belirterek, bayram ikramiyelerine de aynı oranda zam yapılmasını önerdi. Kanun teklifinde bu ödemenin her yıl asgari ücrete yapılan zam oranında artırılması da istendi. Bin liralık ikramiyenin günümüz koşullarında yetersiz olduğunu ve bayram ikramiyelerinin enflasyona yenik düştüğünü vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti:

“Emeklilere bayramlarda ikramiye ödenmesi, ilk kez 2015 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmiş ve bir maaş tutarında ikramiye öngörülmüştür. Bu teklifin yaşama geçirilmesi ancak 2018 yılında mümkün olmuştur. İkramiye tutarı ise bin lira olarak ilan edilmiştir. 2019’da ise ikramiyelere zam yapılmaması emeklilerin yüksek enflasyona yenik düşmesine neden olacaktır. Bu yıl ödenecek ikramiyelere yüzde 26 oranında zam yapılması ve bin liralık ikramiye tutarının 1.260 lira olması zorunluluk halini almıştır. Aradaki 260 lira, geçim savaşının zorlaştığı günümüz şartlarında emekliler ile dul ve yetim yurttaşlarımız açısından önemli bir meblağdır.”

Ağbaba ayrıca, dul ve yetimlerin azami yüzde 50 ve yüzde 25 oranında ikramiye almasının hakkaniyetle bağdaşmadığını da vurguladı ve dul ve yetimlerin azami paylarının 2 ikramiye oranından hesaplanmasını istedi.

EMEKLİ HAYAT