Kimlik ve ehliyet birleşiyor; tarih açıklandı!

Ülkemizde kimlik ve ehliyetlerin yenilenmesi sonrasında en büyük taleplerden birisi, ehliyet ve kimliğin tek kartta birleştirilmesi olmuştu. Bu kapsamda çipli kimlik kartları ile ehliyetin bir araya getirileceğinin ve bu sayede iki farklı kart taşınmasına gerek kalmayacağının müjdesi geçtiğimiz aylarda verilmişti.

Aradan geçen birkaç ayın ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu projenin başlayacağı tarihi duyurdu.

Çipli kimlik kartları ehliyet bilgilerine kavuşuyor!

Çipli kimlik kartları ile başlayan yeni dönemin bir adım ileri taşınacağını belirterek, ehliyet bilgilerinin çipli kimlik kartları içerisine Cuma gününden itibaren yüklenmeye başlanacağının müjdesini veren Soylu konu hakkında şu ifadeleri kullandı;

“Cuma gününden itibaren Allah nasip ederse başlatıyoruz. Ehliyeti kimliğimizin içerisine yüklüyoruz. Yani vatandaşımız artık hem ehliyetini hem kimliğini taşımak zorunda kalmayacak. Bizim polislerimiz de denetleme yaparken ‘ehliyetin yoksa sana ceza yazarım‘ demeyecek. Cebimizde artık çok kart olmayacak. Becerebilirsek e-imzayı, banka kartlarını, SGK ve sağlık bilgilerini de bunun içerisine koyacağız. İçerisinde parmak izinin olduğu, biyometrik resimlerin olduğu bir kartı sağlayacak yüksek kabiliyete sahibiz.”

Emekli Hayat 09/2020

Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir?

2017 yılından itibaren dağıtımına başlanan yeni kimlik kartlarından almak isteyen vatandaşlar başvurunun nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir? Bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir?

Yeni kimlik başvurusu ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Kimlik değiştirme son tarih nedir? İşte cevapları…

YENİ KİMLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yeni düzenleme ile birlikte Nüfus cüzdanını yeni kimlik kartları ile değiştirmek için randevu alma şartı kaldırıldı. Ancak nüfus müdürlüklerindeki yoğunluktan dolayı randevu alarak gitmeniz faydanıza olacaktır. Yeni kimlik kartı almak için nüfus müdürlüklerinden herhangi birine veya size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Ayrıca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo199 Çağrı merkezinden ya da web portalı üzerindeki T.C.Kimlik Kartı Randevu Sisteminden randevu alınabilir.

Yeni kimlik başvurusunu internetten yapmak için izleyeceğiniz yol aşağıdaki gibidir:

– Yeni kimlik veya e-kimlik Randevu başvurusu yapmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesine tıklayın.

– Açılan sayfada T.C. Kimlik Kartı RANDEVU AL yazan kısma tıklayın.

– Bilgi uyarısını okuyup hemen altında bulunan “KABUL EDİYORUM” butonuna tıklayın.

– Açılan sayfada istenen bilgileri; adınız, soyadınız, T.C. kimlik no, telefon, e-mail, güvenlik kodu kısımlarını eksiksiz olarak doldurun. (*) ile gösterilen alanlar doldurulması zorunlu alanlardır.

– Bilgilerinizi doğru bir şekilde girdiğinizde açılan sayfanın sol üst kısmında adınız ve soyadınız yazacaktır. Bu kısımdan randevu için İl ve İlçe seçimi yapmanız istenir. Randevu için hangi il ve ilçeye gitmek istiyorsanız seçiminizi yapın ve “İLERİ” yazan butona tıklayın.

– Açılan sayfada eğer varsa anne, baba, eş ve çocuklarınızın isimleri baş harfleri kısaltılmış şekilde gözükmektedir. Kimin için kimlik randevu talebi yapılacaksa kişilerin seçimi yapılmalıdır. Birden fazla seçim yapılabilmektedir. Seçimi yapabilmek için kişi isimlerinin yanında bulunan EKLE yazısını tıkladığınızda hemen sağ kısımda görülen seçilen kişiler tarafında isimleri görünecektir.

– Kişi seçimleri yapılıp tamamlandıktan sonra “İLERİ” butonuna tıklayın.

– Açılan sayfada kişi seçin kısmından kişi seçimi yapıldıktan sonra tarih seçin kısmından randevu tarih ve saatini seçmelisiniz.

– Kişi ve randevu tarihi seçimi yapıldıktan sonra eklenen kişiler kısmından kişiyi ve randevu tarihini görebilirsiniz. Buradaki seçimleri bitirdikten sonra “İLERİ” butonuna tıklayınız.

– Açılan sayfada işlemi onayla kısmında randevu için verdiğiniz telefon numarası ve e-mail adresine onay kodu gönderilmektedir. Telefon ve e-mail adresine gönderilen onay kodları aynıdır.

– Onay kodumuzu girip “İLERİ” butonuna tıklayın. Eğer onay kodu tarafınıza ulaşmadıysa tekrar gönder yazan yere tıklayabilirsiniz.

– Randevu onay işlemi bittikten sonra sistem size bir referans no verecektir. Bu referans numarasını bu sayfadan indirebilir, çıktısını alabilir ya da bir yere not edebilirsiniz. Randevuya gittiğinizde bu referans numarası sizden istenecektir.

– Bu adımlardan sonra Yeni T.C. kimlik kartı randevunuzu almış bulunuyorsunuz.

YENİ KİMLİK DEĞİŞTİRME SON TARİH NEDİR?

2017 yılının başından itibaren bütün Türkiye’de dağıtılmaya başlanan yeni kimlik kartlarının dağıtımı 2020 yılına kadar dağıtım devam edecektir. Ancak bu dağıtım işleminin tamamlanmasının 2023 tarihini bulacağı da ifade edilmektedir.

Emekli Hayat 09/2020

Yeni kimlik kartı ücreti ne kadar?

Yeni kimlik kartı ücreti ne kadar? İşte çipli kimlik için gerekli evraklar

Henüz kimlik yenileme işlemini gerçekleştirmeyen milyonlarca vatandaş yeni kimlik kartlarının ücretlerini ve yeni kimlik için gerekli evrakları merak ediyor. Peki yeni kimlik kartı ücreti 2020 yılında ne kadar oldu? İşte cevabı…

Yeni kimlik kartı ücreti ne kadar? İşte çipli kimlik için gerekli evraklar

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yeni kimlik için başvuru yapmaya hazırlanan vatandaşlar öncesinde yeni kimlik kartı ücreti ve gerekli evrakları araştırıyor. İşte detaylar…

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR? (2020)

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 25 Lira

Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 25 Lira

Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 25 Lira

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 50 Lira

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

Yeni kimlik başvurusu; nüfus cüzdanı / kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.

ANLAŞMALI BANKALAR

Yeni kimlik ücretini başvuru yapmadan önce anlaşmalı bankalara yatırmanız gereklidir.

İşte anlaşmalı bankalar:

– AKBANK T.A.Ş.
– AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
– ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
– ALTERNATİFBANK A.Ş.
– DENİZBANK A.Ş.
– FİNANSBANK A.Ş.
– HSBC BANK A.Ş.
– ICBC TURKEY BANK A.Ş.
– ING BANK A.Ş.
– KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
– ODEA BANK A.Ş.
– ŞEKERBANK T.A.Ş.
– T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
– TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
– VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.
– YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
– PTT ŞUBELERİ

Emekli Hayat 09/2020

BDDK’dan tüketici kredileri kararı: Vade 36 aya indi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketici kredilerinde vadeyi 60 aydan 36 aya indirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

*Kurulun 04.09.2020 tarihli toplantısında, 04.09.2020 tarih ve 24049440-045.01[4/5]-E.13116 sayılı yazı ve ekinin incelenmesi neticesinde;

* Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin (Kredi Yönetmeliği) 12/A maddesinin altıncı fıkrası ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmeliğin (Finansal Kurumlar Yönetmeliği) 11/A maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, Kredi Yönetmeliğinin 12/A maddesinin üçüncü fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliğinin 11/A maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının altmış aydan otuz altı aya indirilmesine,

* Bu kararın kuruluş birliklerine duyurulmasına ve kurumun internet sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir.

Emekli Hayat 05.09.2020

Dolarda yeni rekor

Dolar ne kadar oldu? (03.09.2020)

Dolar/TL 7.35’in üzerinde başladığı günde 7.43 seviyesinin üzerine çıkarak rekor tazeledi. Günün en önemli verisinde Tüketici fiyatları 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,77 arttı.

09:39 – 3 Eylül 2020

Dolar ne kadar oldu? (03.09.2020)

Dolar bu yükseliş ile başlıca para birimleri karşısında Salı günü gördüğü 28 ayın en düşük seviyesinin yaklaşık %1 üzerine çıkardı ve Haziran’dan bu yana arka arkaya ilk defa art arda iki gün değer kazandı. Paritedeki yükselişler ardından sert düşüş ile birlikte  euro/TL 8.84 tarihi zirvesinden 8.72’li seviyelere geriledi. Benzer şekilde parite etkisiyle dolar/TL 7.35’li seviyelerden 7.4’e doğru yükseldi.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, “Özellikle Ağustos ayı içindeki dönemde TL’deki değer kaybının artmasıyla beraber, önümüzdeki aylarda kurdan kaynaklı maliyetler konusunda enflasyon için sapma aralığı genişleyebilir. Bu da yıl içinde enflasyonun çift hane bölgesinde kalmaya devam etmesi demek olacaktır. Merkez Bankası’nın mevcut noktada pandemik koşullara bağlı %8.9 seviyesine doğru yaptığı enflasyon beklentisi revizyonuna dair yukarı yönlü riskler artmıştır” dedi.

Beklentilerin yıl sonu için %10.8 civarında olduğunu belirten Erkan, “Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 2 Eylül itibariyle %10.16 seviyesine çıkmıştır. Son PPK’da bir direkt politika faizi artışı veya faiz koridoru ayarlaması gelmediği gibi, likidite yönetimine devam edileceği belirtilmişti. Merkez Bankası’nın yan yollu politika sıkılaştırmasının etkilerini TL istikrarı ve bunun enflasyon yansıması bakımından ana belirleyici olarak izlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

TCMB SIKILAŞTIRMAYI %10-10.5 ARASINDA DURDURACAK MI?

TCMB yaklaşık 1 aydır piyasaya verdiği faizi, geleneksel yöntemli repo ihaleleri ile gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarıyla yükseltirken, ortalama fonlama maliyeti bu hafta ilk kez sabit kaldı.

Sıkılaştırma adımlarıyla 4 Ağustos’tan bu yana aralıksız artış kaydeden fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’de bulunuyordu.https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti salı günü itibarıyla bir önceki güne göre 1 aydan beri ilk kez sabit kalarak %10.15 oldu. Dün ise %10.16’ya sınırlı bir yükseliş oldu. Bu verilere göre TCMB 300 baz puana yakın sıkılaştırma yapmış oldu.

Piyasalar sıkılaştırmanın gideceği üst banda ilişkin beklentisi %%10-10.5 aralığında oluşmasıyla TCMB’den yeni bir adım olmaksızın sıkılaştırmanın daha da kuvvetlenmeyeceği beklentisi belirginleşmiş oldu.TCMB’NİN BUGÜNKÜ TOPLANTISI ÖNEMLİBir bankanın Hazine yetkilisi, ‘TCMB %10’nun hemen üzerinde sıkılaştırmaları bırakacağını düşünüyoruz. Piyasalardaki genel beklenti bu şekilde. Aksi bir adım için gecelik borçlanma piyasalarında yeni sınırlamalar gelmesi gerekiyor. Ancak TCMB bunu yapacak olsaydı fonlamadaki yükselişi durdurmadan önce yapardı diye düşünüyoruz’ dedi ve ekledi: ‘Bu kapsamda TCMB’nin bugünkü yatırımcı toplantısı da yakından takip edilecek. Ancak bir önceki toplantıda rezervler para politikası gibi konularda herhangi bir mesaj verilmemiş PPK özetleri tekrar edilmişti. TCMB’nin bugün yeni bir mesaj verip vermeyeceği önemli.’

Öte yandan bugün TCMB’nin haftalık para banka rezerv ve menkul kıymet istatistikleri de piyasalarda yakından takip edilecek. Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor ve kademeli olarak 500 baz puana doğru yakınsıyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem %13.51 oldu. Piyasalar tarafından Hazine’den uzun süredir talep edilen 10 yıllık ihraçlara ise yeniden başlanacağı açıkladı. (REUTERS)